viernes, 10 de junio de 2011

Consequencies del accidents laborals

Un entorn laboral normal els treballadors venen la seva capacitat de treball a l´empresa que els ha contractat a canvi d´una remuneracio economica .


  • El treballador incapacitat deixa de cobrar el sou de l´empresa i la Seguretat social li passa un subsidi  El treballador no nomes ha de viure sino que ha de cobrir les despeses esconomiques afegides 
  • L´empresa  per cobrir la baixa ha de contractar trebalaldors nous i per tant inexperts que se que seran menys eficients cosa que la empresa sigui menys rendible  Es pot obrir un expedient d´inspeccio de treball de treball per comprovar si es compleixen totes les mesures preventives se seguretat i si es comprovar una negligencia 

2 .causes del riscos laborals

Les errades humanes directes son responsables de mes del 90 % Son consequencia de l´incomplement de les normes de seguretat per imprudencia ignorancia o cansament per part del trebalaldor i del responsable de  supervisar-lo.



Les errades humanes indirectes anomenades errades tecniques son provocades per eines o maquines mal dissenyades o amb un manteniment deficient o per unes condicions de treball inadequades .

Riscos en al seguretat ,riscos de higene , riscos en l´ergonomia , riscos psicosocials

Els riscos en la seguretat correspon al concepte calssic d´accident laboral i per extensio tambe als accidents domestics  .Corresponen a lesions corporals que e sprodueixen per contacte directe i instantani entre el treballador i un element  material o energia .



Riscos en l´higene 
Els riscos en la higene corresponen al concepte classic de malaltia professional i son consequencia de la pressencia d´agents contaminants al lloc de treball


Riscos en l´ergonomia 
Els riscos en l´ergonomia es refeix  als problemes que pateix el treballor quan els metodes eles equips i le scondicions de treball no s´adapten a l´antomia , la fisologia i la psicologia de la persona .



Riscos psicosocials
Els ricos psicosocials es relacionen amb les condicions de l´organitzacions de l´organitzacio del treball i afecten la salut de les persones mitjançant mecanismes psicologics o fisologics .

1 . El risc laboral

El risc laboral es defineix com qualsevol situacio de treball que pugui afectar la salut fisica ( danys ) la salut mental ( trastorns ) o la posicio social ( rebuig)de les persones .





  • Els riscos evtables son aquells en el quals un cop s´ha pres la mesura correctora desapareixen i no es poden tornar a produir . Son els mes facils de defectar i corregir i cal que s´actui immediatament perque no n´apareguin . Nomes la deixades o la neglicencia permet que siguin presents 
  • Els riscos no evitables  comprenen la resta es a dir aquells que no e spoden eliminar perque formen part de la natura del lloc de treball . En aquest cas ens caldra imposar una serie de mesures correctores per pedur el  risc  

viernes, 27 de mayo de 2011

Activitats tecnologia tema 3

14. Quins avantatges comporta fer dibuixos esquematics utilitzant simbols normalitzats ? Indica exemples en que n´hagis utilitzat a les teves activitats de classe.

Qualsevol representacio la pot entendre tothom fins i tot algu que no treballi i es molt sencilla.

25 . Qui es el responsable dels danys quan hi ha en una explosio de gas a un habitage? 


Cometida externa compañia instalaciones. Cometida externas propietario




26. Quin professional es el que es dedica a fer reformes de gas o electricitat en un habitatge ? Es pot fer qualsevol canvi ? Cal la signatura d´algun professional o el vistat d´algun projecte?


L´instalador amb titol professional . No espot canviar . Amb una signatura 


 1. Pensa com s´ha aplicat el proces tecnologic a la millora del calçat esportiu .Com hi ha influit l´aparico de nous materials ? 


A influit en la millora de cualitats en les bambes i altrres calçats 


















































11. Marca en cada cas quines eines informatiques utilitzaries en cada fase del projecte tecnologic 



jueves, 26 de mayo de 2011

El pressupost

El pressupost es la part del projecte on es relacionen d´una manera ordena i detallada les despeses economiquesque originara la materialitzacio del projecte  .

La denomincaio geologica de concepte o unitat d´obra . Un conjunt de conceptes o unitats d´obra de caracteritiques iguals s´anomena partida . S´han de definr els amidaments les dimensions corresponets amb les seves unitats i el seu preu unitari .

Planols

Si en el projecte hi ha mes d´un planol cal acompanyar-lo amb un index que els referencii
Els planols son el conjunt de formats que conecten tots els dibuixos que es fan durant el desenvolupament el projecte .



5 . Normalitzazio i simbiologia

NORMES I SIMBOLOGIA ELS PLANOLS
 La normalitzacio vol unificar criteris respectea unes materies i aixi possibilitar l´us d´un llenguatge comú dins d´un entorn d´activitats concretes
  • Les normes son documents d´acceptacio voluntaria que contenen especificacions elaborades amb el consens de diverses partsinteresades : fabricants usuaris consumidors , etc .Son aprovades aprovades i publicades pero un organisme reconegut

  • Els reglaments són especificacions de compliment obligat queestan fixades per al llei  .Tenen com a finalitat augmentar les garanties de seguretat de fiabilitata de qualitat i d´adaptibilitata dins les diferents condicions tecnologuiques existens

  • Les especificacions tecniques expressen els criteris d´exigencia de l´usari davant del fabricant o del proveï. Son de caracter tenic i poden ser la clau dels acords que fonamenten els contractes entre empreses .

L´estudi de seguretata i salut ,els annexos , plec de condicions

  • La constitucio espanyola en el seu article encomanca als poder publics com undels principis receptors de la politica social economica vetllar per la seguretat i higene en el treball

  • El tipus de projecte fara falta encara mes informacio de tipus descriptiu i tecnic que per la seva  importancia mereix subapartat podem insistir annexos referits als catalags de caracteristiques deldiversos materials i components prefabricatsque s´han utilitzat . Es poden afegir els diferents resultas que s´han obtingut en  les proves que s´han fet als prototipus ja sigui en forma de taules de grafic o de diagrames .


  • A plec de condicions indicarem les condicions i les circumstancies necessaries per portar a terme cadascuna de les parts queconfiguren el producte es a dir les preposicions que han de complir els materials els equips auxiliars i la maquinaria a mes de les recomanacions de la manera de durr a terme els subministrament la seva obtencio , etc

miércoles, 25 de mayo de 2011

4 EL PROJECTE TECNOLOGIC

ELS CACULS

Els calculs que apereixen en la memoria s´han de ordenar per temes . Cal indicar les diverses operacions que s´hi ha indicar la procedencia bibliografica dels metodes de calcul i les formulees utilitzades . Si cal fer residencia a la il·lustracio planols annexos s´ha de fer d´una manera clara i entendedora

ELS ESTUDI ECONOMIC

En l´estudi economic hi hauran els possibles estudis de emrcat la pessio de recursos financers humans i tecnics els temps d´amortitzacio i la rendibilitat del producte .

L´ÉSTUDI MEDIAMBIENTAL

La consciencia sobre l´impacte negatiu de l´activitat humana sobre el medi ha portat les diferents administracions publiques a legislar sobre aquesta materia de manera que qualsevol projecte susceptible de tenir un impacte sobre el medi ha d´incloure el perceptiu estudi mediambiental.

4 . El projecte tecnologic la memoria

El projecte tecnic es un document amb informacio tecnica que ens permitira desenvolupar la solucio al problema inicial d´una manera clara i precisa .

EL PROJECTE TECNIC
  • MEMORIA : calculs estudis economics estudi mediambiental annexos
  • PLANOLS
  • PLEC DE CONDICIONS
  • PRESUPORT

viernes, 20 de mayo de 2011

La memoria

1. La memoria

L´apartat de la memoria es divideix el seu torn en sis subapartats la memoria descripitvava els calculs l´estudi economic mediambiental  i salut i els anennxos.
La meoria descrptiva

En el subapartat  meoria descripitiva s´hi ha d´explicar detalladement l´objectiu detalladament l´obejectiu i l´abast del projecte la ubicacio els estudis previs que s´han han fet  per analitzar el problema en questio l´analisi de oles diverses solucions baremades i el criteri.

1 .Cicle tecnologic

1. Identificacio i analisi del problema  o necessitat

En aquest apartat cal comprovar i analitzar el problema . Ens hem de fer diverses pregutnes:
  • Es una situacio nova o e sconsequencia de l´aparicio d´altres objectes o materials?
  • Hi ha cap objecte que encara que sigui d´una manera deficient intenta satisfer la necessitat o e sun nou repte sense precedent ?
2. Exploracio ideas i disseny de l´objecte analitzarem els objectes que ja existeixen i no satisfan la necessitat .

Paral·lelament puja de idees  tant per provar milliores als objectes existents com per replantjejar la solucio desde cero buscant solucions racialment diferencies ya existents . Un cop reunides totes le sidees noves i les millores proposades per als objectes existents farem un analisi comparativa per acabar tirant al solucio que s´adapti millor a les nostres necessitats.

 3 . Construccio de l´objecte

Aquesta fase plasmaren les nostres idees en un objecte real mitjançant les tecniques de treball . De la mateixa manera durant la cosntruccio de l´objecte definitiu si es detecten petits problemes o mancances es fan retocs per millorar-ne el funcionamen

4. Analisis de l´objecte

Per resoldre  els problemes tecnologics sempre hi ha mes d´una solucio

viernes, 29 de abril de 2011

1. Cicle tecnologic

1.identificacio i analisidel problema  onecessitat
Cal comprovar i analitzar el problema .Ens em de fer diverses preguntes :

  • Es una situacio nova es consequencia de l´aparicio d

lunes, 11 de abril de 2011

actividades relacio de transmisio

24.En un sistema de tranmissio por engrenatges A que te 200 dents gira 5 voltes per minut i mou B que te 100 dent

Z·W= Z·W
200·5= 100·W
1000= 100W
1000/100=W
W=10

A) Fes un dibuix del sistema
B) A quina velocitat angular gira B ?
C)Quin engrantage te mes força en el seu eix ?

28.Si vull empenyer un cotxe que pesa 8.000N per una pujada que te 100m de longitud i 1m altura podre fer-ho si empenyo amb una força de 300 N?

viernes, 8 de abril de 2011

Tres formes de transformar el moviment circular en alternatiu

L´excentrica
L´excentrica es una roda que te una barra rigida en un punt del seu perimetre

Converteix el moviment circular en alternatiu



El cigonyal 
El cigonyal e sun sistema format per la unio de moltes manovelles acoblades a les seves bieles corresponents
Es un sistema que transforma simulaneament un moviment de gir diversos moviments alternatius







Lleva seguidor
La lleva e sun dispositiu que quan gira es capaç d´accionar un element al qual no esta unit i moure´l de manera alternativa


La lleva transforma un moviment de gir en un moviment lineal alternatiu






Biela-manovella

Es un mecanisme format per dues barres articuñades de maner aque una gira i l´altra es desplaça per una gira i l´altra es desplaça per una guia .La barra que gira s´anomena manovella i altra biela . Aquest sistema transforma un moviment circular en un moviment alternatiu o de vaive .

cargol - fermalla

Esta format per un eix roscat i una femella amb la mateixa rosca que l´eix . Si es es gira la femmella aquesta es desplaçalinealment sobre el cargol i al invers si e sgira el cargol i al inreves si es gira el cargol tambe es desplaça la femella

Pinyo-cremallera

Es un sistema format per un engranatge anomenta pinyo i una barra dentada .Les dents del pinyo engranen en les de la barra de manera que un moviment de gir del pinyo produeix un desplaçament lineade al barra.

viernes, 1 de abril de 2011

Activitas de la gasolina

  •  Dibuixa un motor de gasolina i indica´n les parts 

  • Que vol dir que un motor de gasolina es un motor de gasolina es un motor de 4 temps?Digues com s´anomena cada temps   El motor o cicle de quatre temps és un tipus de motor d'explosió que precisa de quatre curses del pistó o èmbol (dues voltes completes del cigonyal) per a completar el cicle termodinàmic.
      
  • Explia com funciona un motor de gasolina . Ajuda´t de dibuixos dels temps per fer-ho El motor de gasolina o motor Otto és un tipus de motor alternatiu de combustió interna i d'encesa per espurna que utilitza l'explosió d'un combustible, provocada mitjançant una guspira, per expandir un gas empenyent així un pistó. N'hi ha de dos i de quatre temps. Es tracta d'una màquina amb un dispositiu cilindre-èmbol d'encesa per espurna que funciona segons el cicle ideal termodinàmic d'Otto
  • Quins veichles acostumen a portar motors de gasolina ?
    Els veichles grans turismes i ciclo motors
  • Qui va inventar el motor de gasolina ? Quin any ?
    Niccolas Otto al 1876

  • Quines avantatges i inconvenients te el motor de gasolina respecte d´altres motors respecte d´altres motors respecte d´altres motors com el diesel ?  Avantatges es força lleuger i eptit permet una gran acceleracio es mes barat k el diesesl   inconvenients  consumeix mes que el motro diesel i per tant contamia una mica mes cara que el gasoli  necessita mes manteniment

  • Quina es la funcio dels següents elements : bugia ,biela , cigonyal i valvula ?
Una bugia és l'element que produeix la ignició de la mescla de combustible i aire als cilindres, mitjançant una guspira, d'un motor de combustió interna.
Una biela és una peça que es troba subjectada per un dels seus extrems a un èmbol o pistó que realitza un moviment en línia recta, i per l'altre a una manovella

El cigonyal, de vegades casual abreujat a maneta, és la peça d'un motor que es tradueix en moviment alternatiu lineal del pistó en la rotació. Per convertir el moviment alternatiu en la rotació, el cigonyal té "maneta tira" o "monyeca", les superfícies de rodament addicionals l'eix es compensa a la de la maneta, a la qual els "fins gran" de les bieles de cada cilindre d'adjuntar
Una vàlvula és un dispositiu mecànic amb el qual es pot iniciar, aturar o regular la circulació (pas) de líquids o gasos mitjançant una peça movible que obre, tanca o obstrueix de forma parcial un o més orificis o conductes.

  • Que es el ordre d´encesa ? Posa ´n un exemple

       Encesa s´encarregua de produir i gestionar l´encesa de les bugies es produiex un apetita xispa a a bugia i                 es produexi l´orde de encesa
  •  Que es un motor de cilindres en linia ?Dibuixa les configuracions de motors mes usuals 
    El motor en línea (L) normalmente disponible en configuracions de 4 a 8 cilindres, el motor en línea es un amb  tots els cilindres alineats en una mateixa  fila, sense  desplazaments.
  • Que es la gasolina i d´on s´obte ? Quins perills te ?
     La gasolina es un producte quimic format per una mascla d´hidrocarburs que s´obte del petroli . Es      altament inflamable i pot desprendre vapors toxics no es pot emagatzemar a casa 

  •  Quins son i quina funci fan els principals sistemes auxiliars del motor ?
     Carburacio : la mescla de gasolina i aire que entra al motor 
     refrigeracio refreda el motor perque al calor no el malmeti 
    Encesa : s´encarrega de produir i gestionar l´encesa de les bugies 
     Lubricacio : s´encarrega de greixar el  motor  per reduir el fregament entre les peces 
  • Quins veichles en general fan servir gasolina sense plom 95 i quins gasolina sense plom 98?
       Els veichles mes potents els de 98 
       Els veichles menys potents  els de 95 

viernes, 25 de marzo de 2011

Mecanismes per transmisio

Pinyo cremallera i cargol femella per transformacions del moviment circular en lineal o de lineal a circular
Biella manovella excentrica  cigonyal i lleva  per transformacions de moviments circualr en alternatiu 

Tren d´engrantages

Si volem augmenta la velocitat d´un mecanisme farem servir uns quants engrantages o politges acoblades passant de mida mes gran a mida mes petita .

Tren de politges

Quan volem reduir la velocitat d´un motor es pot fer amb une squantes politges unides amb corretja

Sistema de tranmsisio reductor

Per unir un sistema de politges a un sistema d´engranatge cal que una politja i un engrantage estiguin en el ammateix eix i girin a la amteixa velocitat es a dir que siguin solidaris

Relacio de transmisio

La relacio de tranmisio es el quocient de les velocitats dels dos elements que es mouen i es representa per R

cargol sense fi

La rosca del cargol engrana amb les dents de l´´engranatge . Per cada volta de cargol la roda dentada avança una dent .Perque la roda dentada avfaci uan volta completa el cargol ha de girar tantes vegades com dents te l´engrenatge 

Transmiso per cadena

Es un mecansime format per una cadena i rodes dentades


S´acompleix l´equaio d´equilibri de al tranmisio d´engrantge
 Z1 · ω1 = Z2 · ω2

Z : nombres de dents 

ω: velocitat angular 

viernes, 25 de febrero de 2011

Mecanismes de trasnsmisio ( transmisio per corretja)

 La corretja transmet el moviment d´una politja a l´altra .

L´equacio que relaciona el moviment de dues politges unides per corretja  es :
Φ1·ω1 = Φ2·ω2
Φ: diametre de la politja
Φ: diametre de politja 
ω: velocitat anular de al politja
ω: velocitat anular de la politja









Mecanismes de trasnsmisio ( transmisio per engranatges)






Els engranatges són rodes que tenen dents en tot el perimetre extern i encaixen les unes amb les altres

El nombre de dents d´un engranatge per la seva velocitat angular  és igual al nombre de dents de la roda amb que engrana per al velocitat angular a que es mou  Z1 · ω1 = Z2 · ω2

viernes, 4 de febrero de 2011

El navegador

cercadors

Els cercadors son progammes amb bases de dades organitzades per temes o paraules clau i que treballen a partir de les paraules que l´internauta escriu en uan pagian web :
http://google.com                                             http:// www.altavista.com
http:// es.yahoo.com                                        http://www.lycos.es
http:// es.grec.net                                            http://www.cercat.com                              

com accedir una pagina webs

Un navegador es una aplicacio que pernet visualitzar pagiens web Per fer-hohem de:

  • Introducir a al part superior de  la pantalla del navegador l´adreça URL del web que volem visitar
  • Utilitzar un enllaç existent en una altra pagina web es a dir un teext subrallat i/o destacat en un altre color 
  • Utilitzar els controls d´avancament i retorces visitat aquesta pagina 
  • Seleccionar la apgian des de l´apartat Llista d´adreces d´interes o Llistas de preferits .

viernes, 28 de enero de 2011

actividades pla inclinat

                                                                                    F·b = R · a                                      

F 100 = 800· 1 

f = 800/100

F= 8 


activiades torn

P·Bp = R · Br

P·1,2 =100·1,4

P1,2 = 140

P= 140/1,2 = 100

jueves, 27 de enero de 2011

Pla inclinat

El pla inclinat es una rampa que serveix per elevar carregues fent emnys esforços .
si volem elevar una certa força altura el hipopotam els nois hauran d´estirar la corda amb una força que sempre sera mes petita que el pes
F.b= R·a

Tasco

El tasco es un pal inclinatdoble en elqual laforça que s`aplicam perpendicular a la base es transmet multiplicada a ales cares del tasco
F.b= R·a











Cargol

El cargol es un plainclinat pero enrollat sobreun cilindre
F.b= R·a

El torn

Un torn es un cilindre que cosnta d´una maneta que el fa girar de manera que es capaç d´aixecar pesos amb menysesforç .
P·Bp = R·Br

viernes, 21 de enero de 2011

Que fa falta per utilitzar internet'?

Per accedir a internet es necesita :
  • Un ordiandor que tingui modem ( o router tambe  dit encamindor ) Altres dsipositius com algunes videoconsoles  tambe es poden connectar a internet




  • El modem es coneccta a la linia telefonica mitjançant un cable telefonic normal i a l´ordiandor amb un cable de xarxa o USB
  • Els routers inalambrics permeten prescindir dels cables per accedir a internet




  • Una linia telefonica o de cable
  • Donar-se d´alta en un proveidor de serveis d´internet que facilita un numero de telefon al qual trucara el modem i una contrasenya per a cada usuari
  • Un navegador per visualitzar les pagines web .Els mes utilitzats són  l`Internet Explorer i el Firefo  Explorer: http://tecnologia.es.msn.com/internet-explorer-8/default.aspx
          Firefox : http://mozilla-firefox.uptodown.com/
          Safari: http://www.apple.com/es/safari/download/

viernes, 14 de enero de 2011

26.Indica la força que cal fer en cadascun dels casos seguents:

R= 6000           P=R/2XN
P=?                  P=6000/2X3
N=3                 P=1000N
                         P=100Kg

actividad politges polispasts

F  = R
100n = R
100n = F                                 

POLISPASTS

Un polispasts es un conjunt de politges combinades de tal manera que poden elevar un gran pes fent molt poca força


Politges

La politja es una palanca de priemr grau . Consiteix en una roda de superficie lateral amb forma de canal per on s´introduiex una corda o una corretja